pimvandermaden-190313005                                                                   

 

 

 

 

© Pim van der Maden

Geschiedenis Eut de Kunst Urk 

Muziekschool Urk is op verzoek van een aantal inwoners van Urk gestart met het geven van blokfluit- en pianolessen. Er werd gestart in 'Jeugd' aan de Pyramideweg op Urk met twee docenten, onder de overkoepelende organisatie N.A.O.M.I. Er was een grote vraag naar muzieklessen op andere instrumenten en al snel kwamen er docenten bij. Muziekschool Urk heeft vanaf de aanvang altijd plezier in muziek maken en kwaliteit van de muzieklessen voorop gesteld. 

 

Muziekschool Urk is met het Jeugd mee verhuist naar De Richel. Intussen groeide het aantal leerlingen al snel tot over de 100 en werd het tijd om een zelfstandige organisatie op te richten. Dit werd in Stichting Muziekschool Urk. Muziekschool Urk heeft altijd goed en prettig samengewerkt met het Jeugd maar i.v.m. ruimteproblemen moest er een locatie met meer lokalen gevonden worden. We vonden dit in het Medisch Centrum Wijk 8. We zijn hier gehuisvest geweest van 2009 tot 2014.

 

Er is op Urk veel muzikaal talent en de interesse is vrij divers. De klassieke instrumenten zijn goed vertegenwoordigd d.m.v. de piano, orgel, accordeon, klassiek gitaar, viool, cello en de harp. De lichte muziek wordt vertegenwoordigd door elektrisch gitaar, drum, basgitaar, contrabas, pop begeleidingslessen. Blaasinstrumenten blokfluit, dwarsfluit, klarinet en saxofoon. Vocaal wordt er zangles gegeven, zowel privéles als in groepsvorm, en er is er een musicalgroep. Naast instrumentale en vocale lessen worden er ook nog balletlessen gegeven in sporthal de Nagel. Al met al tijd voor een locatie waar we alles kunnen samenbrengen zodat er samenspel en samenwerking kan ontstaan.

 

We zijn dan ook heel blij met de steun van Gemeente Urk die een “kindcentrum” bouwt waar wij diverse lokalen en een spiegelzaal tot onze beschikking gaan krijgen. We verheugen ons er enorm op om eindelijk een “eigen” plek te krijgen binnen de gemeenschap van Urk. We hadden in 2013 gepland dat we in september al in het nieuwe pand aan de Slenk zouden starten. Dit pand zou echter pas in januari 2015 in gebruik genomen kunnen worden. I.v.m. huur opzegtermijnen e.d. zijn we al weg uit het Medisch Centrum. We zijn kerk de Ark aan de Vlechttuinen zeer dankbaar dat wij voorlopig bij hen onderdak hebben. 

 

Nadat Anja Boons eind 2018 de leiding en exploitatie van Muziekschool Urk aan de Slenk opgaf, hebben de docenten de muziekactiviteiten voortgezet. In maart 2019 is Gemeente Urk een samenwerking aangegaan met Cultuurbedrijf Noordoostpolder om Muziekschool Urk een mooie, nieuwe toekomst te geven. Cultuurbedrijf Noordoostpolder neemt een coördinerende, ondersteunende en faciliterende rol op zich wat betreft het muziek- en dansaanbod op Urk. We willen graag dat zo veel mogelijk kinderen en volwassenen gebruik kunnen maken van een breed en gevarieerd cultuuraanbod op Urk.

 

De naam Muziekschool Urk dekt al lang de lading niet meer, we bieden naast muzieklessen ook beeldende cursussen en dans aan. Daarom riep Muziekschool Urk de Urker bevolking op mee te denken over een nieuwe naam. Uit de vele inzendingen is Eut de Kunst Urk ('Uit de Kunst' Urk op z'n Urkers) gekozen, deze naam is bedacht door Salam Kadhim en werd begin september 2019 bekendgemaakt.